Rizoto s krůtím masem a slaninou


Člověk by snad ani nevěřil, jak blog o vaření může změnit stravování. Daleko víc přemýšlím, co uvařím, protože chci, aby to bylo zajímavé. Neskutečně mě to baví, stejně jako objevování nových postupů a ingrediencí. Proto jsem se konečně rozhodla udělat si domácí krémové rizoto v italském stylu. Již delší dobu mám doma hromadu sušených hub a nevím co s nimi, do tohoto receptu jsou ideální. Jelikož voda z jejich namočení se přidá do vývaru, kterým se potom rýže na pánvi zalévá, je chuť úžasná.
Doporučuji použít kulatozrnou rýži určenou speciálně na krémové rizoto (např. arborio nebo carnaroli). Koupíte ji např. v Marks & Spencer.

Pro 4 osoby budete potřebovat:
  • 50 g sušených hub (20 minut předem namočených ve vroucí vodě)
  • 1,3 l kuřecího vývaru 
  • 50 g másla
  • 8 plátků anglické slaniny (nakrájených)
  • 1 cibule (nakrájená najemno)
  • 300 g rýže na rizoto
  • 600 g krůtích prsou (nakrájených na nudličky)
  • 50 g jemně strouhaného parmazánu
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
V malé pánvi na oleji opečte osolené a opepřené krůtí maso a dejte stranou.
Namočené houby slijte a vodu přidejte do vývaru, mělo by ho být celkem asi 1,5 l.
Ve velké pánvi opečte na polovině másla cibuli, aby změkla. Nesmí ale zhnědnout, takže pozor na teplotu. Přidejte houby a slaninu a chvíli je opékejte, vmíchejte rýži a osmahněte. Přilijte víno a nechte úplně vyvařit. Zalijte naběračkou vroucího vývaru a míchejte, dokud se vývar do rýže nevsákne. Přidejte další naběračku a pokračujte takto dokud nebude rýže skoro uvařená. Nakonec přimíchejte krůtí maso a prohřejte ho s rizotem. Vmichejte parmazán a zbylé máslo, dochuťte solí a pepřem.
Můžete přidat i hrst petrželky.

Mangiare squisito...

2.9.12