Krém z pečeného česneku




Pečený česnek... ano, přiznávám se, objevila jsem ho až nyní a jsem z něj absolutně nadšená. Většina už ho asi zná a zamilovala si a já také. Česnek je krásně měkký a zbavený své typické štiplavosti.
Jedná se o úžasnou záležitost, která je téměř bez práce. Potřebujete pouze paličku česneku, lžíci oleje a alobal. Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Z neoloupané paličky česneku odřízněte z vrchu asi 0,5 cm široký kousek, tak abyste viděli všechny stroužky. Zakápněte olejem a zabalte do alobalu. Vložte do trouby a pečte 45 - 60 minut.
Použít se dá do pomazánky, natřít na bagetku s máslem nebo do polévky. Krémová polévka je naprosto luxusní.
Inspirováno blogem Sweet Pixel Blog.

Pro 4 porce potřebujete:
  • 1 palička pečeného česneku
  • 1 menší pórek, nakrájený na kolečka
  • 2 cibule, nakrájené na drobno
  • 4 lžíce másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru (domácího nebo z kalíšku)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • olej a chleba na krutonky
Jednotlivé stroužky česneku vymáčkněte z paličky, případně vyrýpněte příborovým nožem. Ze stroužků udělejte vidličkou kašičku. V hrnci rozpalte máslo a opečte česnek, cibuli a pórek než zesklovatí. Posypte moukou a opékejte, dokud mouka nezačne hnědnout. Přilijte vývar a vařte 10 minut. Polévku rozmixujte a vařte na mírném ohni 20 minut. Přilijte smetanu a vařte ještě 10 minut. Podávejte s krutony z chleba.

Mangiare squisito...



16.11.12