Tipy a triky: Těsto na pizzu


Zřejmě každý má ve svém okolí svůj oblíbený podnik, kam chodí na pizzu. Také Vás už napadlo, že si pizzu uděláte doma, ale nevíte jak na těsto? Je to jednodušší než si myslíte.

Na 4 menší pizzy potřebujete:
  • 500 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/4 l vlažné vody
  • špetku krupicového cukru
  • 2 lžíce extra panenského oleje
Do velké mísy prosejte mouku a promíchejte se špetkou soli. Uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, vsypte cukr, přilijte trochu vlažné vody a nechte vzejít kvásek (trvá to asi 10 minut). Pak přilijte olej, zbytek vody a zpracujte v pružné hladké těsto. Robot Vám práci usnadní, ale lze to udělat i v ruce. Těsto přesuňte do velké mísy, přikryjte potravinářskou fólií a dejte na 12 hodin kynout do lednice.
Po 12-ti hodinách těsto rozdělte na 4 části. Pokud Vám do přípravy pizzy něco vleze, zabalte každou část do zvláštního pytlíku. V lednici vydrží i 2-3 dny. Při okamžité spotřebě ho vyválejte na 2-3 mm silné pláty.
Těsto lze také zamrazit. Můžete ho vyválené naskládat na sebe a jednotlivé vrstvy oddělíte pečícím papírem, nebo je srolujete v pečícím papíru. V případě ruličky je potřeba před použitím těsto nechat trochu povolit v lednici, aby se snáze rozmotávalo. Když ho zamrazíte na plocho, jen ho obložíte, čím zrovna uznáte za vhodné a upečete.
Zamrazit samozřejmě můžete i obloženou pizzu. Zamrazená pizza/těsto se peče na 180-200 °C.
Pizzu jsem pekla jak z čerstvého těsta, tak z mraženého a v obojím případě je skvělá. Obložíte si ji tím, co máte zrovna doma. Méně je více a tak na obložení pizzy použijte nejvíce 4 ingredience, když nepočítám podklad.

15.3.13