Proteinové tyčinky



Oldo,
včera začalo oficiálně jaro a počasí úplně láká ven. Ne vždy je čas připravovat si svačinu na výlet. Chce to něco nenáročného, co člověk jen vezme do ruky a nemusí se o víc starat. Proto jsem se pustila do výroby proteinových tyčinek. :)
Jejich základem je syrovátkový či jiný protein. Nejjednodušší je ho koupit ve fitness shopech. Protein obsahuje 80% bílkovin a asi 20% sacharidů. Určitě se podívej nebo zeptej na složení, protože jsou občas doslazované umělými sladidly. Pozor si dej na syrovátku, kterou můžeš sehnat v potravinách za zlomek ceny proteinu. Jedná se o dvě různé věci. Syrovátka má poměr bílkovin a sacharidů přesně obrácený!
Proteinové tyčinky není dobré baštit úplně denně, přeci jen běžnou stravu úplně nenahradí. Třeba 2x týdně místo odpolední svačiny, ideálně ve dne, kdy máš Krav Magu, je to ok. :-)

Na cca 12 tyčinek budeš potřebovat:
  • 200 g syrovátkového proteinu
  • 150 g ovesných vloček
  • 100 g mandlové mouky
  • 10 g třtinového cukru
  • špetku soli
  • 20 g pekanových ořechů
  • 20 g dýňových semínek
  • 1 lžíci sezamových semínek
  • 20 ml kokosového oleje
  • 160 ml mléka
  • 30 g arašídového másla
  • 100 g kvalitní čokolády s obsahem 85% kakaa
Ve vodní lázni rozpusť čokoládu dej stranou lehce zchladnout.
V míse promíchej protein, vločky, mouku, cukr, sůl, ořechy a semínka. V další misce smíchej olej, mléko a arašídové máslo. Tekutou směs přidej do sypké a pořádně rukama nebo robotem promíchej. Zapékací misku si vylož pečícím papírem a směs pomocí rukou přitlač ke dnu a urovnej povrch. Navrch nalij rozpuštěnou čokoládu a uhlaď stěrkou. Dej do ledničky zatuhnout. Rozkrájej na 12 tyčinek a jednotlivě je zabal do potravinové fólie. V lednici vydrží minimálně týden. Lze je skladovat i v mrazáku.
Množství surovin nemusí přesně odpovídat. Klidně nejdřív přidej jen část tekuté směsi, propracuj a případně přilij další. Směs nesmí být ani suchá ani příliš mokrá.

22.3.14