Celozrnný toastový chléb s medem






Oldo, 
už před časem jsem zkoušela péct toastový chleba z bílé mouky a byl výborný. Věděla jsem, že ho nepeču naposledy, ale chtěla jsem vyzkoušet verzi s celozrnnou moukou. Přeci jen upéct si vlastní chleba je něco, čemu se jen tak nějaký pocit nevyrovná. Přináším tedy tento recept na chléb, ve kterém je nejen celozrnná mouka, ale také špaldová a med.
Protože v tomhle teplu je asi málokdo takový blázen, aby přes den pekl, jde to načasovat krásně na večer, kdy to není už tak hrozné. Díky teplu totiž těsto krásně kyne.

Na 1 bochník potřebuješ:
  • 2 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1 1/2 lžičky instantního droždí
  • 1 1/4 lžičky soli
  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce medu
Ve velké míse promíchej mouky, droždí a sůl. Přilij mléko, vodu, olej a med a vypracuj těsto až se vše spojí. Potom jej vyklop na olejem vymazanou plochu a propracovávej ho 8 - 10 minut, až bude těsto vláčné, ale pevné. (Tento krok za tebe může udělat robot s nástavcem v podobě háku na těsto.) Těsto přesuň do mísy vymazané olejem a přikryj potravinářskou fólií. Na teplém místě nech kynout 1 1/2 až 2 hodiny, dokud těsto není dvojnásobné.
Potom jej přesuň na plochu vymazanou oleje a pomocí prstů nebo válečku na těsto z něj udělej obdélník o šířce formy. Z vrchu těsto zaroluj do válečku a přesuň do olejem vymazané formy. Zakryj utěrkou nebo fólií a nech kynout dokud těsto nebude asi 2 cm nad okraj formy.
Troubu předehřej na 175°C a ve střední úrovní peč 35 - 40 minut. Pokud ti vršek tmavne moc rychle, přikryj chleba alobalem. Po upečení jej nech trochu vychladnou ve formě a opatrně vyklop. Na mřížce jej nech chladnout 1 - 2 hodiny a až potom ukroj.
Chleba můžeš skladovat zabalený v utěrce několik dní. Pokud ti přijde tvrdý, stačí jej rozpéct nebo z něj udělat tousty.

Rada: Abych nemusela pomazávat olejem pracovní desku u kuchyňské linky, pomazala jsem plech na pečení a s těstem pracovala na něm. Stačí potom plech umýt a je to.


27.7.14