Avokádový koláč





Oldo, 
když jsem nedávno shlédla video o jídlech v různých částech světa, narazila jsem na avokádový koláč, který je velmi oblíbený v Kalifornii . Ihned mě tento recept zaujal. Avokádo oba milujeme a ochutnat ho na sladko je opravdu výzva. Zapátrala jsem na pár webech a tak vznikl recept, který momentálně máš před sebou. Navíc je to skvělá možnost vyzkoušet formičky na koláče, které jsem si před pár měsíci pořídila. :-)

Na 3 avokádové koláče o průměru 12 cm potřebuješ:
  • 1 3/4 hrnku rozemletých máslových sušenek
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci medu
  • 175 g krémového sýra
  • 3/4 plechovky kondenzovaného sladkého mléka (salka)
  • 1 1/2 avokáda
  • šťávu z jedné limetky
  • pár kapek vanilkového extraktu
Předehřej troubu na 160°C. V míse promíchej rozemleté sušenky, máslo a med. Hmotu rozděl do 3 formiček a pomocí lžíce upěchuj na dno a na strany formiček. Peč v troubě 12 - 15 minut. Po upečení nech vychladnout.
Prošlehej krémový sýr a kondenzované mléko. Tyčovým mixérem rozmixuj avokádo a šťávu z limetky. Vmíchej do směsi krémového sýra, přidej vanilkový extrakt a promíchej. Směs rozděl na vychladlé korpusy a stěrkou uhlaď. Nech v lednici zatuhnout nejlépe přes noc.

Neboj se, že bude krém na povrchu hnědnout... jedná se pouze o oxidaci a na chuti to nijak neubere, ba naopak po odležení je chuť avokáda výraznější a sladkost z kondenzovaného mléka lehce ustoupí do pozadí.
Koláč můžeš také ozdobit šlehačkou, tu doporučuji, či lesním ovocem, opraženými mandlemi, kokosem, kůrou z limetky. :-)


Rozhovor s Mangiare squisito ve F.O.O.D.

Když jsem tento blog zakládala, nikdy by mě nenapadlo, že se mnou bude jednou také rozhovor v časopise! Konkrétně v minulém čísle F.O.O.D. (06/2014) jste si jej mohli přečíst. Kdo to nestihl, může to dohnat i zde. :-)

Krůtí prsa v medu a sojové omáčce





Lásko, 
po sladkých receptech, by to chtělo zase nějaké maso. Vybrala jsem tvoje oblíbená krůtí prsa. Tahle se marinují v medu, sojové omáčce a zázvoru. Super kombinace surovin, kterou máme téměř vždy doma. Pečou se následně v troubě, takže je to celkem bez práce. Právě takové recepty mám ráda v pracovním týdnu, kdy člověk po celém dni v práci nemá chuť stát u plotny.

Na 4 porce budeš potřebovat:
  • 600 g krůtích prsou
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/3 hrnku sojové omáčky
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíci nadrobno nakrájeného zázvoru
  • jarní cibulka na posypání
Maso rozkroj na 4 stejně velké kusy. V míse promíchej zbytek surovin. Maso nalož do marinády alespoň na 3 hodiny, nejlépe však přes noc.
Troubu předehřej na 190°C. Na  plechu na pečení si z alobalu udělej "vaničku". Kousky masa do ní naskládej a dej péct na 30-40 minut do trouby. Zbytek marinády lehce ohřej a každých 10 minut s ní maso potírej. Podávej s nasekanou jarní cibulkou, čerstvým pečivem a nebo třeba bramborami.

Mražený koláč s jahodami a smetanou






Lásko, 
zmrzlinová sezóna je tu a já se moc těším, až budu zase vyrábět domácí zmrzliny. Tentokrát jsem si připravila zmrzlinu trochu jinak. Vypadá totiž jako koláč. Už loni mě tento nápad zaujal. Některé jsou upravené tak, že do ochutnání v podstatě nepoznáš, že to není pečené, ale mražené. Myslím, že ti bude chutnat, protože zmrzliny miluješ. Je jí navíc docela dost, takže ji snad na posezení nesníš. :-)

Na koláč o rozměrech 18x26 cm potřebuješ:
  • 150 g ovesných sušenek
  • 1/4 hrnku pekanových ořechů
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 6 lžic rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 1/2 smetany ke šlehání
  • 1 balení Philadelphie
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrnek nahrubo nakrájených jahod
Troubu předehřej na 160°C. Plech vylož pečícím papírem.
V mixéru rozmixuj sušenky a pekanové ořechy. Přimíchej mouku, cukr, olej a vytvoř drobenku. Vysyp ji na plech se pečícím papírem a peč 20 minut. V půlce času promíchej. Nech vychladnout.
Smetanu šlehej asi minutu. Přidej Philadelphii a cukr a dalších pár minut, až bude vyšlehaná. Do nádoby o velikosti 18x26 cm upěchuj půlku drobenky. Na ní dej půlku krému, potom kousky jahod, zbytek krému a zbytek drobenky. Zakryj alobalem a dej do mrazáku alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc. Před krájením nech 15-20 minut v pokojové teplotě a krájej nahřátým nožem.